Pàgines

dimecres, 20 de juliol del 2016

BIBLIOTECA ALFRED SARGATAL

El nucli, a l'entorn del qual es desenvoluparan les activitats de l'Espai Literari, serà -és ja, en esperit- la BIBLIOTECA ALFRED SARGATAL.

El company Antoni, que ha estat col·laborant aquests dies en el trasllat, neteja i selecció de llibres, em preguntava l'altra dia, el perquè de: Biblioteca Alfred Sargatal, li vaig explicar, i, en acabar d'informar-li, va exclamar: Quina història més romàntica!

Te raó, l'amic Antoni, tota aquesta història, tota, és romàntica, començant pel fet d'inaugurar una nova Biblioteca, en uns moments en que no tothom aposta pel llibre de paper, en aquest aspecte, nosaltres som uns romàntics, els veïns, que l'estan esperant en candeletes, son uns romàntics, concedim també una quota de romanticisme a l'Ajuntament, si, com esperem, ens aporten tot el necessari perquè la Biblioteca pugui arribar a funcionar a ple rendiment.

Però també hi ha romanticisme en el fet de que aquests llibres, com l'Au Fenix, han renascut del foc.
Un incendi inesperat; causes desconegudes, i demolidor, es va ensenyorir del pis on hi havia, perfectament disposats i cuidats, 9.000 llibres, que ja havien estat concedits per la seva propietària, a Calabria66, no hi havia presses, en aquell moment, i el traspàs dels llibres s'havia començat a fer de forma gradual, sense pressió ni neguit. 

Ara, uns 8 mesos després d'aquell incendi, reposats ja els llibres de la immensa calor que devien patir, una quadrilla de voluntaris, de l'Espai Literari, ha entrat en el pis, decidits a recuperar tots els llibres recuperables.
I aquí els tenim, ennegrits per fora, però intactes totes les seves lletres, per a seguir transmeten els seus secrets als nous lectors que aquests llibres tindran.

Encara no sabem quants llibres restaran de la crema, de moment, estem netejant i recuperant, i cada llibre salvat, és una victòria.

Si tot això ja és romàntic, encara ni ha més motius de romanticisme; la personalitat de qui va ser l'amo d'aquesta Biblioteca: Alfred Sargatal.
Alfred Sargatal. (Foto: Judit Contreras)

Ja hem dit que els llibres els va donar la propietària, ella és la vídua d'e l'Alfred, ella és una col·lega d'activitats a l'Associacio de Veïns, M. Luisa Rodriguez, segurament més d'una vegada heu llegit els seus reportatges en l'Informatiu Sant Antoni, quan el seu temps, de professora d'Universitat, li ho permetia.

La història romàntica (continuem fent marxa enrrere), era aquí una història d'amor; amor d'aquest matrimoni; Alfred i Luisa,  que la mort, van trencar, quan encara era d'hora, quan encara havien de fer un llarg camí junts, per compartir lectures i pensaments, el catedràtic d'institut Alfred Sargatal, i la professora de la U.B., Luisa Rodríguez.

La mort de l'Alfred ha estat poèticament relatada per Bernat Dedéu, en un article que us oferim:

Però, el romanticisme d'aquesta història, no acaba aquí, acaba amb el descobriment de que. el catedràtic de l'Institut Ernest Lluc, Alfred Sargatal, a més de celebrat professor de literatura, traductor, editor, articulista, col·laborador de nombroses revistes literàries, era, també, poeta. Un poeta que, per accentuar aquest romanticisme, no volia publicar.

Ara, amb el permís de la seva vídua i bona amiga nostra, Luisa Rodríguez, traurem a la llum aquests poemes, íntims, personals, que, en vida no va voler divulgar, però que, avui, ja no podem desvincular de la seva biografia, i perquè sempre hi haurà alguna inflexió de veu, algun pensament, alguna emoció, en la que ens hi retrobarem, i, amb aquest eco, es perllonga la seva existència.

_________________________________

Publicacions d'Alfred Sargatal:
Introducción al cuento literario





Entrades populars